Japanilainen ruoka on vähärasvaista ja ravitsevaa. Perinteinen Japanilainen ruokavalio muodostuu riisistä, kasviksista ja vihanneksista sekä meren antimista. Kalaa syödäänkin Japanissa eniten koko maailmassa. Suurin osa Japanilaisista aterioista perustuu erilaisten ruokien yhdisteisiin, tavallisesti riisin ja nuudelien. Ruokien valmistuksessa käytetään tietenkin terveellisiä ainesosia kuten esimerkiksi Tofua, tai soijapavuista tehtävää Miso- tahnaa.
Soijapapuja käytetään myös Nattô- nimisen proteiinipitoisen ruoan valmistukseen ja jota syödään usein aamiaiseksi. Lihaa Japanissa syödään vähiten.
(Lihaa käytetään mm. perinteisen pataruoan, Sukiyakin valmistukseen.)
Merkittävin osa Japanilaista keittiötä on kuitenkin riisi, joka on samalla myös Japanin tärkein viljelyskasvi.
Riisistä valmistetaan lukuisia tuotteita ja sitä voidaan hyödyntää monin tavoin. Suosituimpia tuotteita ovat riisikakut, joita syödään perinteisesti uutena vuotena, Sake (eli riisiviini), riisijauho jota käytetään tavallisesti esimerkiksi keksien valmistamiseen, sekä riisiviinietikka. Sitä voidaan tarjota myös yksinkertaisesti kulhossa ja sen päälle voidaan laittaa erilaisia täytteitä tai liemiä, kuten esimerkiksi Donburi, jonka täyte haudutetaan kalasta, lihasta tai vihanneksista. Japanilaiset syövät riisiä päivittäin ja sitä käytetään usein erilaisten juhlien ja festivaalien yhteydessä.

Riisin sijasta käytetään usein myös nuudeleita, mutta sen ollessa niin suositussa asemassa, tarjoillaan niitä myös yhdessä. Nuudelit tarjoillaan yleensä kesäisin kylmänä ja talvisin kuumana, myös lisäkkeetkin voidaan valita vuodenajan mukaan. Yleensä nuudelit tarjotaan kuumana keittona, mutta ne voidaan toki valmistaa myös viileänä kastikkeen kanssa ja mukaan voi lisätä vaikka lihaa tai merilevää. Myös soijakastiketta käytetään usein niiden kanssa.

Sushi on Japanilainen riisiruokalaji, jonka täytteenä tai päällysteenä tarjotaan kalaa, kasviksia tai munaa, joko raakana tai kypsennettynä. Yleensä riisi rullataan merilevään, mutta sen voi tarjoilla myös esimerkiksi palloksi puristettuna. Sushia dipataan hiukan soijakastikkeessa ennen syömistä, vaikkakin Japanilaisten mukaan aidot sushin ystävät syövät käsin syömäpuikkojen sijaan, eivätkä käytä soijakastiketta jolloin sushin maku säilyy. Myös sushia on monenlaista ja niistä suosituimpia ovat Nigiri, eli pienet riisipallot päällystettynä esimerkiksi kalalla,  Norimaki, eli sushi- riisiä ja meren antimia käärittynä kuivaan merilevään (ne ovat todella suosittuja Japanin ulkopuolella) jaTemaki, levästä tehty käärö jonka täytteenä on riisiä, meren antimia ja vihanneksia. Sushin luullaan usein tarkoittavan raakaa kalaa. Ruokalajina raa'alla kalalla on kuitenkin oma nimityksensä, Sashimi. Se suikaloidaan ohueksi ja tarjotaan usein dippikastikkeen kanssa. Suosituimmat sashimin raaka-aineet ovat tonnikala, taskurapu, makrilli ja mustekala.

Varsinaisia jälkiruokia tai makeisia ei japanissa ole ollenkaan. Ne joita Japanilaiset kutsuvat makeisiksi, valmistetaan yleensä joko riisistä, hedelmistä, pavuista tai erilaisista tahnoista.

Japanilaiset juovat ruoan kanssa yleensä Sakea tai vihreää teetä. Sake on Japanilainen alkoholijuoma, joka omaa hieman valkoviiniä muistuttavan maun. Se tarjoillaan kuumana.
(Japanissa tarjoillaan myös olutta, viiniä, likööriä ja muita alkoholipitoisia juomia. )




Lähteet: Mainio.net, Wikipedia, Japan-guide.com & Japanin Aapinen- kirja. (+ tietty omaan päähän jääneet asiat. )